Szőke János Fotós

Szakmai önéletrajz

Már általános iskolában jelentkezett a műszaki dolgok, a fényképezés és a művészetek iránti érdeklődésem. A Déri Miksa Gépipari Technikumban, a fotószakkör aktív tagjaként tudományos alapossággal fordultam a téma felé. A ’70-es évektől a makói városi fotókörben egyre több csoportos kiállításon szerepeltem, megkaptam az első profi fotós megbízásokat lapoktól, tömegszervezetektől. A makói Marosmenti Művésztelep fotós szekciójának művészeti vezetője voltam. A Szegedi Fotóklubnak a’80-as évektől napjainkig tagja vagyok.

Fotó workshop1976-tol három különböző szakközépiskolában tanítottam fiatalokat a fotográfia szépségeire. Az országos középiskolás diapályázatokon mindig dobogós helyeket értünk el.
Időnként publikálok szakfolyóiratokban, előadásokat, workshop- okat tartok a fotográfiai szabadegyetemen, különböző klubokban, hazai és nemzetközi rendezvényeken. Sikeresek az általam évente diákoknak rendezett nyári alkotótáborok.

Stúdió fotózásKét évtizede ismerkedtem meg a diaporáma műfajával, ez életem nagy szerelmévé vált, ma is készítek egy-egy új művet. Műsoraimmal bejártam Európa vetítőtermeit.
Néhány a legfontosabbak közül: Hazai nagyvárosok, Moszkva, Szentpétervár, Kijev, Odessza, Párizs, Bécs, Kárpátaljai- Erdélyi magyar települések, Temesvár, Nagyvárad- Európai Fotós Találkozó…

Fotó oktatás

Jelentősebb nemzetközi sikereimet is e műfajban értem el:

– Temesvár Diafocam
– Epinal F.
– Amberiau F.
– Mechelen B.
– Cheltenham Royal Photografic Society Gb.
– Adelaide Intern. Diaporama Festival
– Ausztrália
– Trelazé F.

Fotózás díjátadóEzen kívül hazai fesztiválok díjai.

Nemzetközi versenyeken elért eredményeim alapján 1999-ben a Nemzetközi Fotóművész Szövetségtől (FIAP) megkaptam a megtisztelő AV AFIAP kitüntetést.
A ’90-es évektől vállalkozóként reklámfotográfiával is foglalkozom, érdeklődésem újra a hagyományos kiállítási képek felé fordult.
Számtalan csoportos kiállítás után egyre intenzívebben állítok össze saját kollekciókat.


Referenciák

Larion Zoe 
Sole (Szegedtej) zRt
Hódút zRt
Pick nyRt
Szilánk zRt
Pr intker zRt
Liss zRt
Trabán Trafik
Főszer Elektroprofil zRt
IKG. Kft
Ortho-farm 2004 Kft
Üvegpress Bt
Biola Naturkozmetikum Kft
Procontroll Kft
Linde Gáz
Kiss Glas
Agrárkamara
Agrár Marketing Centrum
Darfü Kht
Elcometal Kft.
Liftreklám
Peugeot Cmobil Kft
EU-PUTZ Kft
Harley -Davidson Hungary
Alustart Kft
Metrisoft Kft
Progress Alapítvány
Katedra Iskola
Royal Művészeti Oktatási Intézmény
Mozaik Tankönyv Kiadó
Dóm Cukrászda
Virág cukrászda

 

Szőke János